durmitor1@t-com.me +382 52 361 802
Proslava 27.Septembra

Proslava 27.Septembra - Svjetskog dana Turizma na Žabljaku

Svjetski dan turizma obilježiće se 27. septembra 2016. širom planete, pod sloganom "Turizam za sve", s ciljem da svi ljudi, uključujući roditelje sa malom đecom, lica sa invaliditetom i starije osobe, imaju mogućnost da ravnopravno i dostojanstveno putuju i uživaju u turističkim ponudama, uslugama i okruženju.
- Procjenjuje se da 15% svjetske populacije živi sa nekom vrstom invaliditeta. To je milijarda ljudi širom svijeta, koja ne bi trebalo da bude lišena mogućnosti da uživa u privilegiji upoznavanja drugih kultura, prirodnih ljepota i novih prostranstava. Svi građani svijeta imaju pravo da iskuse nevjerovatnu raznolikost koju naša planeta nudi. Imajući u vidu i da svjetska populacija stari, svi ćemo, prije ili kasnije, imati benefite od univerzalne pristupačnosti u turizmu.

*Povodom svjetskog dana turizma, 27.09. 2016. Koji se, ove godine održava pod sloganom "TURIZAM ZA SVE" TO Žabljak, će u saradnji sa Nevladinim udruženja roditelja đece sa teškoćama u razvoju " Zračak Nade’" iz Pljevalja, na Žabljaku obilježiti ovaj dan, organizovanjem manifestacije kroz pjesmu, ples i glumu.
U okviru manifestacije održaće se:
-priredba "Kad bi se cicvara mogla praviti sama’’-u kome ćete vidjeti spoj tradicionalnih i modernih generacija, spoj starog i novog.
-koreografije pjesama "Srce u srcu" i "Ludi ljetlji ples"
-recitacija pjesme’’ Moja domovina’’ koju recituje Ana Todović.
Naši drugari su razigrani i veseli. Oni zrače pozitivnom energijom koju ćete svakako osjetiti kroz koreografije uz pjesmu "Ludi ljetlji ples",
Za kraj je predvidjena himna "Zračka Nade".
U okviru manifestacije biće postavljen štand sa ručno rađenim suvenirima koji su izradili omladinci "Zračka Nade".

Manifestacija će se odžati 27.09. 2016. Godine na gradskom trgu, sa početkom u 12h.
Pozivamo sve sugrađane, kao i turističke poslenike da nam se pridruže i skupa proslavimo ovaj dan!

P.S. Posebnu zahvalnost ovim putem dajemo kolegama turističkim poslenicima na izuzetno kvalitetnoj i profesionalnoj saradnji na ovom projektu:
Restoran-Caffe-u „ORO“ sa Žabljaka;
Etno Selu „ŠLJEME“ – Firma „LUCOM“ takođe sa Žabljaka;
Opštini Žabljak i
Udruženju Roditelja i đece sa teškoćama u razvoju „Zračak Nade“ iz Pljevalja na čelu sa njihovom Predsjednicom gospođom Stanicom Lončar.

Dan proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Dan proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Agencija za zaštitu životne sredine, opština Žabljak, NP "Durmitor" i Turistička organizacija Žabljak organizovaće dana 20.septembra kada se i simbolično obilježava četvrt vijeka od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, niz aktivnosti posvećenih ovom veoma važnom jubileju. I akciju pošumjavanja na lokalitetu u blizini Vojnog odmarališta kao i akcije čišćenja šireg pojasa oko Crnog jezera i lokacija od vidikovca Ćurovac.

Pored zaposlenih u gore pomenutim institucijama, poziv za učešće u pomenutim akcijama biće upućen lokalnim NVO, učenicima i nastavnicima osnovnih škola sa Žabljaka i građanima. Zajedničko okupljanje planirano je za 11 h na rampi kod šetališta na Crnom jezeru, gdje će se medijima obratiti:
- Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine,
- Predstavnik opštine Žabljak,
- Tomo Pajović, direktor NP "Durmitor",
- Vanja Šarović director Turističke organizacije Žabljak.

Samo zajedničkim snagama, možemo ostvariti ciljeve i principe održivog razvoja i zaštite životne sredine u Crnoj Gori, ujedno i doprinijeti punoj afirmaciji Crne Gore kao ekološke države.

Durmitor Downhill Adventure 2016

Durmitor Downhill Adventure 2016

Sportsko planinarski klub “Durmitor Adventure”, uz podršku Nacionalne turističke organizacije narednog vikenda organizuje na Žabljaku, ove godine, promotivno biciklističko takmičenje. Trka “Durmitor Downhill Adventure “ održaće se na uređenim stazana “Bajk parka Štuoc”, gdje će u disciplinama planinskog biciklizma “Downhill” i “Enduro” takmičiti oko 30 planinskih biciklista iz Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore. Za nedjelju je planirana Fri rajd biciklistička trka sa vrha Savinog kuka pri čemu će učesnici koristiti pješačku stazu sa vrha a u drugom dijelu kamionski put koji se serpentinama pruža ispod žičare “Savin kuk I”, od njenog kraja do početka, i da je u cilju realizacije ove atraktivne discipline imao podršku od uprave Turističkog centra “Durmitor” u čijem je vlasništvu ovo skijalište.

Program takmičenja:
Ove sezone 13. i 14. Avgusta, biciklistički klub Fullcontrol bike i sportski klub Durmitor Adventure organizuju dvodnevnu MTB avanturu na Durmitoru, u okviru Štuoc Bike Park-a! U pitanju je budući bike park, koji se nalazi u neposrednoj blizini Žabljaka i za sada sadrži jednu DH i jednu Enduro stazu. Startna pozicija DH Staze je na oko 1.800 metara nadmorske visine, dužina staze 1,5 km, a visinska razlika iznosi 250m. Radovi na unapređivanju staze se nastavljaju uskoro, kako bi bila spremna do DH vikenda.

Helmet cam staze u početnom obliku: YouTube.com
Detalje staze možete videti na: ridewithgps.com i ridewithgps.com/routes
Enduro staza ima dužinu od 4,3 km i visinsku razliku od 340m.
Detalje ove staze možete pogledati na sledećim linkovima: elevation_profile i ridewithgps.com/routes/full

Ideje koje su nas pokrenule da organizujemo ovaj događaj su prije svega druženje i promocija staza u okviru Bike Parka Štuoc, tako da vožnja neće biti takmičarskog već revijalnog karaktera. Svim učesnicima biće obezbijeđeni smještaj, hrana i prevoz od podnožja staze do startne lokacije. Za sve one koji žele da produže vikend na Durmitoru, mogu biti organizovane i dodatne aktivnosti, kao što su prolazak kroz Kanjon Nevidio, Zip Line preko kanjona Tare, prsten oko Durmitora - po promotivnim cijenama.

Dodatna napomena: U istom periodu, 70 km od Žabljaka, u blizini Nikšića, održava se Lake Fest. U pitanju je muzički festival na jezeru Krupac, na kojem iz godine u godinu nastupaju sve bolji izvođači. Neki od najavljenih učesnika ove godine su: Manu Chao, Lačni Franz, Kultur Shock, Ritam Nereda, Nikola Vranjković i mnogi drugi... Ukoliko bude zainteresovanih, možemo organizovati i večernji izlet na ovaj festival.

Za više informacija i rezervacije:
Boris Stijepović +381 64 824 84 10 (www.facebook.com/boris.stijepovic) i
Fullcontrol bike (www.facebook.com/FullControlBike)
Sve detaljnije - info na: https://www.facebook.com/events/1730520183854910/

Dani planinskog cvijeća

Dani planinskog cvijeća

P R O G R A M

* 11.jul - Poetski festival „Petrovdanski pjesnički vijenac“
  - Dodjela nagrade "Durmitorski vjesnik" i Pjesnički matine: 15h - Narodna biblioteka, Centar za kulturu.
  - Pjesnički susreti pjesnika iz Crne Gore i okruženja: 19:30h Sala SO – Žabljak.

* 11. i 12.jul - Izložba slika udruženja "Slikarski uranak" iz Podgorice - Centar za kulturu (Otvaranje izložbe - 11.jul u 17h)

* 12.jul u 11 h - Izložba cvijeća (vijenci, buketi) - Hol "Tržnog centra".

* 12.jul u 11 h - Izložba ručnih radova (rezbarije i pleteni radovi) - Hol "Tržnog centra".

* 12.jul u 11 h - Izložba mlječnih proizvoda - Hol "Tržnog centra".

* 12.jul u 12 h - Pohod izviđača

* 13.jul u 11 h – Program pored Spomenika palim borcima durmitorskog kraja (povodom 10 godina nezavisnosti, 75 godina trinaestojulskog ustanka, 75 godina durmitorske republike).

* 13.jul - Sportsko-rekreativni program na Njegovuđi:
  * Nadmetanja u narodnim sportovima:
    11:30 h - skok u dalj.
    12:15 h - bacanje kamena s ramena.
    13 h - nadmetanje u nadvlačenju konopca.
  *Konjičke trke:
    14 h - Start brdsko-planinskih grla.
    14:30 h - Start arapskih grla.
    15 h - Start rasnih grla.
  Pobjednicima igara u narodnim sportovima i konjičkim trkama uručenje nagrada obaviće se u Mjesnoj Kancelariji – Njegovuđa u 15:30 h.

* 14.jul – Frog film fest, otvaranje (prva projekcija) – Centar za kulturu.

* 14.jul u 12 h – Predavanje na temu: Sakupljanje,sušenje i čuvanje ljekovitog bilja i jestivih gljiva. Predavači: Dr. Dragica Bojović i Dr.Jelena Lazarević - Sala SO Žabljak.

* 15.jul u 18 h – Promocija knjige "Stazom Hipokrata": durmitorski ljekari od strane Udruženja durmitoraca, Beograd - Sala SO Žabljak.

* 16.jul, 9-11 h – Jutro iz gradova: Žabljak - RTCG

* 18.jul u 20 h – Predstava "Jerihonska ruža", tekst: Diana Meheik, Režija:Mirko Radonjić - Centar za kulturu.

Promocija knjige Dragane Rajblović

17.Septembar - Dan Opštine Žabljak

17.Septembra naš grad slavi svoj praznik, tim povodom Lokalna Uprava je organizovala niz događaja kulturno-zabavnog i sportskog karaktera kojim će isti proslaviti.

Promocija knjige Dragane Rajblović

Promocija knjige Dragane Rajblović - "Moj Everest - San i java"

Turistička Organizacija Opštine Žabljak poziva sve ljubitelje i poštovaoce planina, na promociju knjige Dragane Rajblović - "Moj Everest - San i java" - (prva žena sa Balkana na najvišem vrhu svijeta)

ŽABLJAK, 16.09. u 18h, Sala SO Žabljak

Decenija Nezavisnosti - Hiljadu Godina Državnosti

Hit Komedija, "Crnogorska Veza"

Hit Komedija, pod nazivom "Crnogorska Veza" biće održana u utorak, 06.09. u 20h u Sali Centra za Kulturu na Žabljaku. Cijena ulaznice je 3eura.

Pozivamo sve zainteresovane da dođu, zabave se i uživaju.

Dani kinematografije na Žabljaku (15. i 16. Avgust 2016)

Dani kinematografije na Žabljaku (15. i 16. Avgust 2016)

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, na Žabljaku će, u saradnji s lokalnom samoupravom, biti organizovan dvodnevni filmski program, u bioskopskoj Sala Centra za Kulturu.

PROGRAM:
15.avgust u 20h:
- Petominutni insert iz filma „Ispod mosta,među sjenama“, reditelja Pavla Simonovića,
- Trejler filma „Igla ispod praga“, reditelja Ivana Marinovića - (Najnoviji crnogorski dugometražni igrani filmovi);
- Kratki igrni filmovi nove crnogorske produkcije:
* Biserna obala – reditelja Dušana Kasalice;
* Umir krvi – reditelja Senada Šahmanovića;
* Zakloni – reditelja Ivana Salaća;

16.avgust u 20h:
- Dugometražni igrani film „Zvizdan“, reditelja Dalibora Matanića – (prošlogodišnji kandidat za Oskara u kategoriji najbolji strani film.

Dani durmitorske zdrave hrane

Dani durmitorske zdrave hrane

Program Manifestacije:

Ponedjeljak 8.avgust:
-Dječije pozorište "Stanković" sa predstavom "Bajkoteka", Sala centra za kulturu Žabljak, sa početkom u 19h;

Utorak 9.avgust:
-Izložba umjetničkih slika (Hol Centra za kulturu);

Srijeda 10.avgust:
-Premijera dugometražnih dokumentarnih filmova autora Momira Matovića - ("Opstajanje" i "Jedan dan života") - (Sala centra za kulturu Žabljak sa početkom u 19h);

Četvrtak 11.avgust:
-Izložba zdrave durmitorske hrane - (Hol Centra za Kulturu u 11h);

Petak 12.avgust:
Kulturno-umjetnički program - KUD "Korak" - Crno jezero u 16h.

FROG film festival 2016

FROG film festival 2016

P R O G R A M

14 JUL/ČETVRTAK/1DAN:
PROGRAM/BIOSKOP/18:30H /
Svečano otvaranje festivala, pozdravna reč:
Veselin Vukićević, predsjednik opštine Žabljak, prof. Dragan Živančević, Akademija umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu, Vanja Krgović-Šarović, direktor Turističke organizacije Žabljak
Sledi program:
THE BEST OF SHORTZ 1,
Kratki filmovi u izboru festivala SHORTZ, International Video and Film Festival, Novi Sad 70MIN
PROGRAM/JAVOROVAČA/21.30H/
CRNOGORSKA KINOTEKA PREDSTAVLJA: KRATKI FILMOVI ŽIVKA NIKOLIĆA, 76MIN
FROG FEST SPECIAL: MASKE, Brankica Drašković, Serbia, 76MIN

15 JUL/PETAK/2DAN:
PROGRAM/JAVOROVAČA/14H/
Okrugli sto, učesnici festivala o filmskom razvoju Durmitora i regiona
PROGRAM/ OŠ VIRAK /18H/
UNDERHILL FESTIVAL PREDSTAVLJA: TRANSFORMERSI, Dušan Vuleković, Montenegro 42MIN
THE BEST OF SHORTZ 2
Kratki filmovi u izboru festivala SHORTZ, International Video and Film Festival, Novi Sad 60MIN
PROGRAM/JAVOROVAČA/21.30H/
FAKULTET VIZUELNIH UMJETNOSTI: 10 GODINA FVU
Najbolji kratki filmovi u produkciji FVU, 60MIN
THE BEST OF SHORTZ ANIMATIONS, 67MIN
Kratki filmovi u izboru festivala SHORTZ, International Video and Film Festival, Novi Sad

16JUL/SUBOTA/3DAN:
PROGRAM/BIOSKOP/18:30H/
THE BEST OF SHORTZ 3
Kratki filmovi u izboru festivala SHORTZ, International Video and Film Festival, Novi Sad 70MIN
PROGRAM/JAVOROVAČA/21.30H/
AVIFEST PREDSTAVLJA: PUŠTI PRIČU SNIMAJ!
Najbolji kratki filmovi AviFesta, Pogorica, 65MIN
INTERNATIONAL PANORAMA: WAITING FOR THE DAWN
Savremeni kratki filmovi u trajanju do zore, selekcija festivala SHORTZ, Novi Sad, KIMUAK, San Sebastian, KLIK, Amsterdam, AV-ARKKI, Helsinki, Akademija umetnosti, Novi Sad...

Više informacija na linkovima:
Frog Film festival on Facebook
Video spot - najava festivala