durmitor1@t-com.me +382 52 361 802
Biser Bojane

Prezentacija fima “Biser Bojane”

Večaras na Žabljaku u Kino Sali Centra za kulturu biće prezentovan fim “Biser Bojane”.
Počinje u 20h, a ulaz je besplatan!

Izložba i kolonija karikature

Izložba i kolonija karikature "Turizam i Priroda"

U okviru manifestacije “Dani planinskog cvijeća Žabljak 2017”, TO Žabljak organizuje Izložbu i koloniju karikature pod nazivom “Turizam i priroda”.
Otvaranje izložbe je u Sali Centra za Kulturu 14.07. u 19h, a kolonija karikature će biti održana narednog dana 15.07. u 12h na obali Crnog jezera.
Učestvuju poznata imena crnogorske karikature: Luka Lagator, Lazo Sredanović i Darko Drljević.

DANI PLANINSKOG CVIJEĆA

MANIFESTACIJA „DANI PLANINSKOG CVIJEĆA“

Opština Žabljak u partnerstvu sa LTO Žabljak i JP za nacionalne parkove Crne Gore – NP Durmitor organizuje 27. tradicionalnu turističko-promotivnu, kulturnu i zabavno-sportsku manifestaciju „Dani planinskog cvijeća“. Manifestacija počinje 10. jula i trajaće desetak dana.
Cilj manifestacije je promocija, očuvanje i podsticaj tradicionalnih znanja, umjeća, vještina i načina privređivanja, ali i obogaćivanje sadržaja koje durmitorski kraj nudi mnogobrojnim gostima i posjetiocima u toku ljetnje turističke sezone.
U okviru manifestacije tradicionalno se organizuje: poetski festival „Petrovdanski pjesnički vijenac“, izložba cvijeća (vijenci i buketi), izložba ručnih radova (pleteni radovi, rezbarije i sl.), izložba mlječnih proizvoda, nadmetanje u narodnim sportovima (skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, navlačenje konopca i sl.), konjičke trke i vjenčanje na Crnom jezeru.
Ove godine organizatori su se potrudili da obogate program i novim zanimljivim sadržajima kao što je izložba karikatura „Turizam i planina“, kolonija karikature u kojoj posjetioci mogu uzeti aktivno učešće, kao i projekcija dokumentarnog filma „Doktor Poš“.

PROGRAM MANIFESTACIJE

Žičara na Savinom kuku počinje sa radom

Žičara na Savinom kuku počinje sa radom

Žičara na Savinom kuku počinje sa radom od sjutra (13.06.2017.g) i radiće svakog dana u intervalu od 10 do 16h.
Cijena vožnje po osobi iznosi 7eura, a za organizovane grupe 5eura, dok je cijena karte za djecu do 14 godina 4eura.
Detaljnije informacije kao i rezervacije:
tel: 052/363-036
tcdurmitor.me

Lonely Planet

Lonely Planet

Vodeći svjetski turistički vodič, Lonely Planet, uvrstio je sjever Crne Gore na visoko četvrto mjesto liste deset najboljih destinacija Evrope (Best in Europe 2017) koje ovog ljeta treba neziostavno posjetiti, pozicionirajući ga tako kao jednu od najboljih turističkih destinacija, ispred Lidsa u Velikoj Britaniji, Alanteja u Portugalu, sjeverne Njemačke, Moldavije, Pafosa na Kipru, Avra u Francuskoj.

Kako se navodi u tekstu: „Sjeverna“ Crna Gora zavrijedila je ovo priznanje iz nekoliko razloga: sjeverni region je prepun avanture bez masovnog turizma i idealan za istraživanje. Navode da će se zaljubljenicima u avanture sigurno dopasti rafting kroz kanjon Tare, najdublji u Evropi, biciklističke ture kroz Nacionalni park Durmitor sa prelijepim pejzažima kao i lokalna kvalitetna hrana“.

Portparol i urednik Lonely Planet-a, Tom Hall je ovom prilikom izjavio: „Od kulturnih avantura do spektakularnih pejsaža, Evropa ima nešto za svakog turistu. Za izdanje Best in Europe 2017 objedinili smo našu listu destinacija koje treba posjetiti ovog ljeta, koje sve nude nešto novo, uzbuđujuće i neotkriveno koje ih čini vrijednim za posjetiti upravo sada“.

Ovo nije prvi put da ovaj prestižni turistički vodič za putovanja dodijeljuje ovo laskavo priznanje Crnoj Gori. Podsjećamo, 2015.godine Lonely Planet je uvrstio Kotor na prvom mjestu gradova koje treba posjetiti. Takođe i plaža Jaz se našla na njihovom spisku najboljih plaža. Izuzetno jaka distributivna mreža ove izdavačke kuće imaće uticaja na dalju promociju Crne Gore.

Ovaj turistički vodič godišnje izda preko 500 publikacija na osam svjetskih jezika! Ova medijska grupa obuhvata tematske publikacije o putovanjima, TV programe o svjetskim destinacijama, izuzetno posjećen vebsajt http://www.lonelyplanet.com/ ,mobilne aplikacije, kao i mjesečni magazin Lonely Planet Traveller koji izlazi na pet jezika.

FROG FEST

FROG FEST

Na Žabljaku u Kino Sali Centra za kulturu i školi u Virku održava se FROG FEST u periodu 3-5. avgust 2016.
PROGRAM MANIFESTACIJE
NAJAVA MANIFESTACIJE

Da sam neko ko vlada planetom

“Da sam neko ko vlada planetom”

Nova predstava „Da sam neko ko vlada planetom” (6+) Dječijeg pozorišta Stanković iz Nikšića biće izvedena u Sali centra za kulturu na Žabljaku, 22.07. u 17h. Ulaz je besplatan.
Tekst i režiju potpisuje Radojica Stanković koji se u ulozi Šante Pante pojavljuje u predstavi.
Predstava je prvenstveno namijenjena đacima osnovne škole, a cilj je isticanje važnosti tolerancije, jednakosti, poštovanja ljudskih prava kao jednog od osnovnih stubova evropskog sistema vrijednosti.

REACT 2017. na Žabljaku

REACT 2017. na Žabljaku

Regionalni Evroatlantski Kamp REACT 2017. biće održan na Žabljaku od 25. do 29. avgusta, a kako je saopšteno iz NVO alfa centra, fokus ovogodišnjeg kampa s obzirom na činjenicu da je Crna Gora postala punopravni član Alijanse biće na narednim koracima u oblasti vladavine prava, demokratizacije i slobode medija.

– Poziv za učešće traje do 15. jula i otvoren je za studente, predstavnike državnih institucija, lokalnih samouprava, političkih partija, nevladinih organizacija i medija koji su zainteresovani za detaljnije proučavanje nabrojanih tema – stoji u saopštenju.

Kamp će, kako se navodi, biti idealna prilika da se učesnici bliže upoznaju sa tradicijom, kulturom i istorijom Crne Gore i na taj način ozbiljnije promišljaju o njenoj budućnosti.

– Kao i prošlih godina, REACT je partnerski okupio državne institucije, međunarodne organizacije i fondacije, lokalnu samoupravu, nevladine organizacije, biznis partnere i medije.

Čiker MTB maraton 2017

Čiker MTB maraton 2017

Od 2012. godine MTBC "Čiker" iz Kraljeva, u saradnji sa turističkim organizacijama iz Srbije i Crne Gore, organizuje "Čiker MTB maraton" čija trasa kreće iz Kraljeva i završava se u nekom od gradova u Crnoj Gori. Prve godine maraton je bio dio IPA projekta: "Održivi razvoj biciklizma", koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini i finansiran je od strane EU.
Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta, prevoznog sredstva i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale dvije zemlje. Maraton traje deset dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.

"Čiker MTB maraton 2017" startovaće u nedelju 25.06.2017. godine, a kroz Žabljak će proći u poneđeljak 26.06.2017.godine. Maraton traje 10 dana i neće imati takmičarski karakter. Start maratona ce biti iz Kraljeva, a cilj će biti u Kotoru, na obali Jadranskog mora.
Na svojoj trasi maraton će proći preko mnogih planina u Srbiji i Crnoj Gori od kojih su najpoznatije: Zlatibor, Zlatar, Jabuka, Ljubišnja i Durmitor. Prolazeći pritom kroz: Guču, Požegu, Užice, Novu Varoš, Prijepolje, Pljevlja, Žabljak, Plužine, Nikšic, Risan i Kotor.
Maraton će se, u najvećem dijelu, kretati makadamskim šumskim i planinskim putevima, obilazeći pri tome turističke destinacije u dvije države.

LTO ŽABLJAK je već pet godina unazad suorganizator ovog maratona.

Akcija čišćenja grada

Akcija čišćenja grada

Obavještavamo Vas da LTO Žabljak u saradnji Opštinom Žabljak, Javnim komunalnm preduzećem i Nacionalnim parkom „Durmitor“ u petak, 26.05.2017. godine organizuje veliku akciju čišćenja grada i uklanjanja divljih smetlišta.
Pozivamo vas, kao odgovorne građane Žabljaka da aktivno učestvujete u akciji i time date doprinos u postizanju zajedničkog cilja.

Akcija počinje u 9:00h kada je i okupljanje i zaduženje kesa i rukavica, ispred info centra (donji parking).
Molimo Vas da, ukoliko ste u mogućnosti, sa sobom ponesete oruđe za rad (grabulje, lopate...).

U nadi da ćemo zajedničkim snagama uljepšati Žabljak.
Srdačno,
LTO Žabljak