durmitor1@t-com.me +382 52 361 802
Atraktivne planinske lokacije dostupne on-line

Planinske lokacije dostupne on-line

Turistička organizacija Žabljak je održala konferenciju povodom završetka projekta „IT kao podrška razvoju avanturističkog turizma“, koji je realizovan uz podršku Telenor Fondacije. Projekat je podrazumijevao da članovi planinarskih udruženja i outdoor klubova, biciklisti i ljubitelji prirode nauče više o korišćenju GPS uređaja i mobilnih telefona za lakšu orijentaciju na planini.
Projekat je počeo u maju ove godine, od kada je održano 10 radionica u 5 gradova na sjeveru Crne Gore, i kada je oko 100 zainteresovanih koji se bave različitim sportovima u prirodi ili turizmom usvojilo praksu GPS mapiranja. Oni su se edukovali da unose GPS podatke, uzimaju koordinate lokacija od značaja za turističku ponudu i prikupljaju fotografije planinarskih staza. Svi ti podaci se nalaze na sajtovima klubova, turističkih agencija i organizacija, što ima za cilj dodatnu prezentaciju aktivnog turizma. Na taj način, 46 popularnih planinarskih staza na području nacionalnih parkova Biogradska gora, Durmitor i Prokletije je mapirano i dostupno na internetu. Zanimljivo je što je bilo planirano mapiranje samo 20 staza, ali entuzijazam polaznika je prevazišao sva očekivanja organizatora.
Krajnji rezultat projekta je da su prikupljeni GPS podaci, fotografije i opisi i tehničke informacije o planinskim stazama na sjeveru Crne Gore. Na ovaj način je potencijalnim gostima koji biraju destinaciju za svoj odmor, ili ljudima koji se već nalaze u Crnoj Gori, omogućeno da dobiju adekvatne informacije o rutama za planinarenje ili vožnju bicikla, a skrenuta im je pažnja i na bilo kakve opasne tačke na tim rutama, pa je ova aktivnost ne samo promotivna, već će povećati bezbjednost gostiju na planinama. Sve opisane rute i svi GPS podaci su dostupni na http://www.pedalaj.me/tehnologije-kao-podrska-avanturistickom-turizmu/
Partneri turističke organizacije Žabljak u ovom projektu su bili Outdoor klub The Northern Way iz Berana i Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, dok je finansijska i logistička podrška pružena od strane Telenor Fondacije.

Dani durmitorske zdrave hrane

Dani durmitorske zdrave hrane

Najavljujemo novu manifestaciju (16-18.avgust) pod nazivom “Dani durmitorske zdrave hrane”.
Organizatori su Centar za kulturu Opštine Žabljak i Lokalna TO Žabljak, a program je sledeći:
* Srijeda 16.08: Izložba umjetničkih slika (Izložbeni hol Centra za kulturu);
* Četvrtak 17.08: Izložba i degustacija zdrave durmitorske hrane od 11h (Izložbeni hol Centra za kulturu);
*Petak 18.08: Promocija i degustacija KAČAMAKA (durmitorskog tradicionalnog specijaliteta) – na obali Crnog jezera sa početkom u 15h.

DAN VANILICA

DAN VANILICA

4. Avgusta, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, organizujemo DAN VANILICA na Žabljaku.
Besplatna Degustacija i promocija kolačića biće u Žabljačkim restoranima: “Lupo D’ argento”, “Balkan”, “Pub Kino Durmitor”, “Oro”, “Zlatni papagaj”, “Stara Varoš” i”Dvorište”,i na šetalištu ka Crnom jezeru u intervalu od 10 do 12h.

Proslava dana opštine Žabljak

Proslava dana opštine Žabljak

PROGRAM PROSLAVE DANA OPŠTINE ŽABLJAK:
* 9h – Opštinski kros
* 10h – Polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora 1941-1945
* 12h – Svečana sjednica Skupštine opštine
* 13h – Svečani ručak
* 16h – Turnir u malom fudbalu (finale)

Besplatan ulaz u NP Durmitor

Sjutra besplatan ulaz u NP Durmitor

Povodom Dana NP Durmitor, kao i u skladu sa Odlukom o visini naknada za korišćenje prostora, obavljanje djelatnosti i pružanje usluga, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je odobrilo besplatan ulaz u ovo zaštićeno prirodno područje u srijedu, 06. septembra.
Zaposleni u NP Durmitor će obilježiti ovaj dan organizovanjem radne akcije na čišćenju lokaliteta Crno i Zminje jezero, postavljanjem novog mobilijara, kao i popravkom postojećeg, a sve u cilju da izuzetno posjećene lokacije bude što bolje uređene i očišćene.
*Nacionalni park Durmitor je jedinstven i specifičan po svojim prirodnim i kulturnim vrijednostima. Kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti, NP Durmitor je 1980. godine upisan na UNESCO Listu svjetske kulturne i prirodne baštine, a rijeka Tara u Svjetske ekološke rezervate biosfere od 1977. godine.
Pozivamo sve ljubitelje prirode i boravka u zdravoj životnoj sredini, bicikliste i rekreativce, da uz besplatan ulaz, u srijedu, povodom Dana NP Durmitor posjete ovo UNESKO-vo zaštićeno prirodno dobro. Takođe pozivamo sve građane da u cilju očuvanja prirodnih vrijednosti, ličnim primjerom i odgovornim odnosom prema zaštićenim prirodnim područjima, i životnoj sredini uopšte, doprinose podizanju svijesti o značaju njihove zaštite.

Downhill Adventure

Downhill Adventure

Durmitor Downhill Adventure, uz podršku TO Žabljak biće održan 26. i 27. avgusta 2017. godine.

Biser Bojane

Prezentacija fima “Biser Bojane”

Večaras na Žabljaku u Kino Sali Centra za kulturu biće prezentovan fim “Biser Bojane”.
Počinje u 20h, a ulaz je besplatan!